Sommar blå.


Himmlen är sommar blå utanför mitt fönster, solen ger ett starkt gult sken åt allt på marken, och bara dom lövlösa träden och min kalender skvallrar om att det faktiskt är Julafton imorgon. Men idag mår jag riktigt bra och har ett lugn i kroppen som gör mej underbart rofylld. Oron och stressen från igår är försvunnen, bort blåst.

Till alla mina nära och kära; jag önskar er och hoppas verkligen att ni får en fantastisk jul.
Ta hand om varandra och skäm bort er med god mat.

God Jul.!

Tårar du ska slippa se..


I'll seek you out, Flay you alive
One more word and you won't survive
And I'm not scared of your stolen power
I see right through you any hour
I won't soothe your pain I won't ease your strain
You'll be waiting in vain I got nothing for you to gain
varför känner jag inte igen dej längre?
I'm taking it slow Feeding my flame
Shuffling the cards of your game And just in time
In the right place Suddenly I will play my ace

I won't soothe your pain I won't ease your strain
You'll be waiting in vain I got nothing for you to gain
Eyes on fire Your spine is ablaze Felling any foe with my gaze
And just in time In the right place Steadily emerging with grace.
 




I   g o t   n o t h i n g   f o r   y o u   t o   g a i n . . .


23 hela veckor igår.

Gravid vecka 23.

Bebisen

Nu är bebisen omkring hela 20 cm och väger ungefär 450 gram. Den ser vid det här laget helt mänsklig ut och liknar en liten bebisdocka. Ansikte och kropp liknar dem hos en nyfödd. Bebsien bildar underhudfett i rask takt men ser fortfarande lite röd och skrynklig ut eftersom huden bildas i en snabbare takt än underhudsfettet. Den röda färgen kommer av att huden börjar förlora sin transparens och bildar pigment. Du känner antagligen bebisen röra sig en hel del där inne när den sparkar och slår på livmoderväggarna. I takt med att den växer blir det mindre och mindre plats att röra sig. Ben, muskler och organ växer stadigt. Bebisen rör navelsträngen och olika delar av sin kropp med händerna för att utforska. Den kan nu suga på tummen "på riktigt", istället för att bara stoppa den i munnen. Den fortsätter att svälja fostervatten och vätskan och sockret som den får i sig på det viset fungerar som ett komplement till den näring som den får från dig och moderkakan. Du kanske kan känna små "skutt" i magen när bebisen hickar på grund av vätskan den svalt. Bukspottkörteln mognar och kommer att bilda insulin som hjälper till att bryta ned socker.


Du

Din livmoders översta del finns nu c:a 3 cm ovanför din navel. Din totala viktuppgång ligger förmodligen omkring 7 kg . Du kan få s.k. Braxton-Hicks kontraktioner vid den här tiden. Dessa sammandragningar kommer inte regelbundet och bör inte kännas smärtsamma. De är till för att förbereda din kropp inför förlossningen, och kommer att öka i styrka allteftersom graviditet fortlöper. Du kan kanske känna sammandragningarna om du lägger din hand på magen. Bebisen kan förmodligen känna hur livmodern mjukt klämmer och masserar den, men det skadar inte bebisen så det finns ingen anledning till oro. Fet fisk kan vara nyttigt för bebisens utveckling och det finns tecken som tyder på att kvinnor som har fet fisk i sin kost föder barn med en bättre utveckling av synen, enligt en studie från universitetet i Bristol.


i   l ä n g t a n s   t i d e r . . .


Dagens skratt..


Som alla som känner mej vet så älskar jag katter.
Framför allt mina egna såklart, men måste visa inte bara två urgulliga katter som talar med varandra.. Ska också visa vad som gav mej dagens skratt.! Håll till godo.!





Ja, bara för söta alltså, och den som inte riktigt mjauar utan mer purrrrrar fram sina ljud låter precis som våran egna Yeo. Hur som helst.. Här kommer översättningen på vad de är dom faktiskt säger till varandra.





Haha.. De är så klockrent.!
tack för ordet.

Ännu ett år.


Ännu ett händelserikt år har snart passerat. Bär både mysiga, underbara och trevliga minnen med mej.. En del mindre trevliga också, men som pappa säger, de är ingen ide att lägga för mycke vikt på dom. Nästa år kommer ju garanterat bli en stor omställning i mitt liv. Vilken milstolpe, 2009, året jag blir mamma. Jag kan inte undgå att fundera på nästa Jul, inte nog med att de kommer bli bebis första Jul med oss, den kommer som de ser ut nu firas i huset i Thailand. Men man vet ju aldrig, mycket kan som sagt hända på ett år.

Nu ska jag göra mej i ordning.. Dricka lite te och äta en rostadmacka. Sen ska jag iväg. Har egentligen mycket att göra idag. I vilken ände börjar man? Skönt att inte behöva lägga en tanke på julklappar iallafall. Dom är klara för över en vecka sen. Härligt! Ha en fin dag mina nära och kära.

tack för ordet.

Födelsedagskalas vs Jul ledighet.



Ja nu är jag ledig fram till den 7de januari. Bortskämt eller hur.?
Hade ett sista personalmöte för året idag. Där tryckte jag i mej ett gäng kärleksmums. Sen åkte jag direkt från mötet till ett födelsedagskalas. Fru Gs födelsedagskalas. De bjöds på middag och kaka. Underbart.. Och de va kanon härligt att träffa ett gäng av mina gamla kollegor. Saknar dom enormt måste jag säga. Vi va ett gott gäng som stod nära varandra. Skönt att jag har lite kontakt med de flesta, fast de är ju mer eller mindre från person till person.

På lördag ska jag gå på Lisebergs julmarknad. Kommer nog bli hel mysigt. Nej, nu sitter jag med en kopp te och slappnar av. Ska läsa lite tänkte jag i boken jag nu läser för 3dje gången. Fångad? Svar; ja.

tack för ordet.

G o d J u l . . .






22 hela veckor idag.


Gravid vecka 22

Bebisen

Nu är bebisen c:a 19 cm från huvud till stjärt och väger omkring 350 gram. Kroppen fortsätter att utvecklas dag för dag och de inre organen specialiserar sig på sina funktioner. Fostrets lever producerar enzymer och ansvarar för nedbrytning av bilirubin, ett ämne som bildas när röda blodkroppar bryts ned. Eftersom livslängden för röda blodkroppar är kortare hos foster än hos vuxna människor bildas mer bilirubin hos foster än hos vuxna. Bilirubin går från fostret genom moderkakan till ditt blodomlopp där din lever hjälper till att bryta ned bilirubinet. imageBebisens sinnen utvecklas snabbt och tack vare en komplett uppsättning neuroner i hjärnan kan nu omgivningen och den egna kroppen utforskas, främst med hjälp av känseln. Känslen är ett av de första sinnena som utvecklas och bebisen kan röra sitt ansikte eller känna armar och ben. I äggstockarna hos flickor finns redan alla de primitiva ägg bildade som hon kommer ha under hela sitt liv, och livmodern är fullt utvecklad.


Du

Övre delen av livmodern befinner sig nu c:a 2 cm ovanför naveln och du känner dig sannolikt ganska tillfreds och bekväm med graviditeten. Magen är ännu inte så stor att den blir ett irritationsmoment i de dagliga rutinerna, och du kan förmodligen sitta och böja dig utan alltför mycket svårigheter. Om du under tidigare veckor lidit av illamående så finns det en god chans att det har gått över vid det här laget. Din blodvolym har ökat för att fylla behovet av ökad syresättning och näringstransport till fostret. Det mesta av ökningen är blodplasma vilket leder till en utspädning av de röda blodkropparna, något som kan leda till fysiologisk anemi, eller blodbrist. Måttet på denna utspädning av blodet kallas hematocrit och når sitt lägsta värde omkring den här perioden, efter vilken den ökade produktionen av röda blodkroppar börjar komma ikapp.


i   l ä n g t a n s   t i d e r . . .


Is it true?


They say pain is temporary, but is it..? Really?

Jag hade insett att jag var säker på min sak. Jag hade fattat ett beslut, bestämt mej för sista gången. Steget jag tog, som jag så starkt stod för. Ena foten redan över tröskeln, men innan jag känner tårna nudda framtidens kalla golvyta fryser jag till, stannar upp, tittar ner och jag behöver inte fundera på vad de är för tanke som slagit mej, som gjort mina knän svaga igen som fått mej att vilja vika mej dubbel. Min styrka rinner av mej som vattnet från en svanfjäder.
Utan tvekan så tvekar jag!

Take my soul out of this insecure porcelain body.


Fattiglapp.


Snacka om att ha en fattig period, varför är de alltid så inför julen? Inte nog med de, fick 3 härliga "extra" räkningar lagom inför högtiderna också. Bilförsäkringen på 3500:- bland annat. Underbart. Antar att dom på länsförsäkringar också måste få in lite pengar till julklappar och allt annat som hör julen till. hehe..

Just nu sitter jag på jobbet och gör ett nattpass. Skulle egentligen ha jobbat imorn mellan 21-07 men bytte med en kollega, som dessutom inte berättat att hennes nattpass började redan kl 20. Härligt att få veta de bara några timmar innan man måste åka hem ifrån. Jahaa ja.. Så va man en bitterfitta igen då. Äsch, jag drar på mej ett leende och går till jobbet iallafall. Mer går väll inte att begära vissa dagar. Ser fram emot min jul ledighet nu, trots att den blir "fattig". Tur att man är rik på annat och som min älskade J säger; '-pengar är inte allt och vi kommer alltid klara oss. Bara du mår bra.'
 
Hur går de då med liten i magen? Jo de går bra. Äntligen har jag kännt hur de rör sej och hur pärlan 'buffar' runt där. Än så länge har de hänt 2 gånger.. Men de kommer nog bara bli mer och mer framöver. Så är de att ha "kakan" i framvägg, den skyddar visserligen bebis från stötar, men gör också att man knappt känner nått. Har dock haft ont ont ONT under vänster revben, i ryggslutet och i magsidorna. Fy tusan.. Får hoppas att de blir lite bättre.. Men om inte? Får rådfråga på mvc, helt enkelt. Tidigare idag var jag på försäkringskassan och lämnade in mitt havandeskaps intyg. Imorn ska jag till min arbetsgivare med lite papper. Dom rådde mej på försäkringskassan att försöka lämna in allt så fort som möjligt, då hanterings tiden kan vara lång, speciellt nu under högtidsperioden.

Nej, nu ska jag äta lite frukt.
Fasiken, jag börjar redan gäspa. Hur ska dettta gå?
Tur man har lite att pyssla med under natten iallafall. Lite sällskap hade ju dock inte skadat.
tack för ordet.

21 hela veckor idag.


Gravid vecka 21


Bebisen

Din bebis blodcirkulation är nu komplett och helt fungerande. Navelsträngen fortsätter att växa och bli tjockare alltmedan blodet strömmar med avsevärd kraft igenom för att förse bebisen med syre och näring. Moderkakan är nu nästan lika stor som bebisen.Storleken kommer att fördubblas under andra halvan av gravid iteten. Bebisen är nu c:a 18 cm lång från huvud till stjärt och väger ungefär 300 gram. Nu mognar de olika organen. Matsmältningssystemet fungerar redan på ett grundläggande sätt och bebisen kan svälja fostervatten och ta upp vatten och socker och sedan göra sig av med restprodukterna. Denna mekanism är en förberedelse på livet utanför livmodern. I blodet finns det redan ett stort antal röda blodkroppar, och vita blodkropparna börjar att bildas. I munnen börjar små smaklökar att bildas på tungan.


Du

I princip alla kan nu se att du är gravid! Din livmoder borde nu kännas ungefär 2 cm ovanför din navel. Du har antagligen ökat 4-7 kg i vikt och allteftersom bebisen börjar bilda sina fettreserver kommer också din vikt att öka. Under de kommande 10 veckorna kommer du att gå upp ungefär hälften av den totala viktökningen under hela graviditeten.

Du kanske också märker av en ökad aptit eftersom du behöver 500 kcal mer per dag för att försörja din ökade ämnesomsättning. Det är bra att undvika mat som innehåller mycket fett, socker och kalorier, och istället äta frukt, grönsaker, spannmål och anndra naturliga baslivsmedel. En del upplever ovanliga starka begär efter mat, och även efter sådant som inte är mat; såsom cigarettaska, kol och öl. Bli inte förvånad om dina ben svullnar upp under dagen. Detta kan avhjälpas genom att sätta fötterna i högläge någon eller några gånger under dagen. Blir svullnaden kraftig så bör du genast kontakta barnmorskan eller läkare för kontroll; särskilt om du har andra symptom så som huvudvärk och flimmer för ögonen.


i   l ä n g t a n s   t i d e r . . .


Onsdags kaos.


Jag hänvisar till fröken Ts blogg inlägg.
Bilder säger mer än tusen ord! Dock var slutet gott, allting gott.

smärta vs hjärta.


ibland ifrågasätter man sitt

val.


oftast både sitt  ♥  och sitt
hjärta.

Fantastiskt att vara feberfri.



Ja, som rubriken lyder.. Det är verkligen fantastiskt härligt att vara feberfri. Man orkar så mycket mer. Tänkte berätta vad jag har sysselsatt mej med de senaste 3 timmarna.! Jag har städat ur min garderob! Lagt undan alla kläder jag vill spara men som inte kalaskulan får plats i. Sen har jag även en påse med, skänk bort eller släng kläder. Får se vart den tar vägen så småningom. De ekar mer eller mindre i min garderob nu kan jag tillägga. Känns tråkigt att de flesta byxor jag har kvar att använda är typ mjukisbrallor, jaja.. Blir väll till att handla lite nytt så fort jag ser hur mycket jag har kvar när julklappar och annat viktigt är klart!

Hmm.. De känns som jag är "svullen" i näsan, och kära Wilda lilla påminde mej om att man kan få "gravid-näs-täppa". Jag har läst om de någonstans men de hade fallit mej ur minnet. Jaja, kanske är de som väntar nu då? För de känns knappast som att jag kommer kunna snyta ut hur mycke till som helst. Med tanke på hur mycke och hur "hårt" jag snyter mej så kommer garanterat halva min hjärna flyga ut innan närtäppan släppt.! Så ha överseende med mej om de börjar ta lite längre tid för mej att uppfatta och förstå saker och ting framöver. Hahaha..

Ta hand om er nära och kära..
och alla andra nyfikna jävlar. Haha.

tack för ordet.

Underbara böcker vs Nya möbler.



Nu när jag varit sjuk ett gäng dagar har jag haft gott om tid att läsa. Det är de jag tröstar mej med när jag inte kan gå ut. Böckerna av Stephenie Meyer som handlar om Bella och vampyren Edward. The Twilight Saga. Har fängslat mej totalt. Och jag kan varmt rekommendera dom.

                                          


Nu har jag läst ur nr 2 - när jag hör din röst. och nr 3 - ljudet av ditt hjärta. i serien också. Nr 4 finns än så länge bara på engelska, den svenska kommer ut i mars om jag missuppfattat det rätt. Så nu går man i väntans tider för det också. Ska se filmen som är baserad på första boken Om jag kunde drömma / Twilight. Så fort jag blir frisk och orkar gå på bio. Fick faktiskt med en lapp som ger rabatt på just den filmen på alla SF biografer, när jag köpte senaste boken. Så de kan man ju faktiskt nyttja, när man ändå tänkt gå och se den.

Sen har jag ju beställt nya möbler nu också. Som kommer vecka 49 eller 50.
Åhh.. Vad jag ser fram emot de. Kan lägga upp två bilder av vad jag beställt:


                                                         

Allt kommer från Chilli. Nu när kalaskulan växer så kan det faktiskt vara skönt att slippa klättra upp på en bar stol när man ska sätta sej vid bordet och äta.  Åhh soffan.. Jäklar va underbar, stor, lyxig soffa.. Vi kommer få ett helt nytt hem här jag och J. Härligt och inte en dag för tidigt! Ska köpa ett nytt soffbord också, men vi har inte hittat nått som vi känner passar än. Äsch, de kommer.. Kan ju faktiskt vara bra att få in soffan och kolla hur stort soffbordet ska vara m,m först också. Soffan är stor vill jag lova. 3,50 meter lång från armstöd till armstöd. Över en meter djup och divanen är på 1,65 meter. Lovely.!

Nej, de va allt för nu.
tack för ordet.

Dagens skratt..



Fick mej verkligen dagens skratt nyss när jag kikade igenom bilder mamma Kaos lagt upp på facebook. Dom var från när vi läste media på gymnasiet, man såg allt lite ung och oskyldig ut men ack vad skenet kan bedra.! Hahaha.. Förövrigt så håller förkyldningen i sej, men nu har jag ingen feber längre. Det gör att man känner sej lite piggare iallafall. J har varit på apoteket och sett till att jag har preparat hemma som snabbar på mitt tillfrisknande. Igår hjälptes vi åt att vika den rena tvätten, de va allt jag orkade. Sen dammsög han hela lägenheten och skurade. Som jag nämnt tidigare, han får vara husfru nu.. hehe..

Något av de absolut värsta jag vet är nog att vara täppt i näsan. Jag vaknar med panik på nätterna (flera gånger) av att jag inte får luft, även om jag fortfarande kan andas genom munnen så nej.. De funkar inte, inte på natten iallafall. Jaja.. Vilka problem jag ligger inne med, men de ger mej verkligen panik, att vara total täppt i näsan. Ni skulle se min påse brevid sängen med enbart snytpapper. Hahaha..

Nej, nu ska sjuklingen ordna sej lite frukost. Mmm.. Aprikoskräm får de nog bli.
Ha en underbar dag mina nära och kära. Har ni klarat er från förkyldning hittills? Och isåfall.. Hur??

tack för ordet.

RSS 2.0